onsdag 18. juni 2014

Atløy


Gjensyn med Atløy og Herland - 15-17 juni

Vårt stopp på Herland må få en egen side ! Min oldemor og morfar var født og oppvokst på dette stedet som ligger vest på Atløy, ut mot storhavet. Vi ferierte her som barn, og husker at det dengang på begynnelsen av 60 tallet oppleves som et historisk sus over stedet. Dette var et veiløs lite samfunn ut mot storhavet. Min morfar var i slekt med alle som bodde der, på en eller annen måte Hele familien reiste med båt fra Bergen, byttet båt i Askvoll og kom ut til Herland i 23 tiden om kvelden, og alle var på kaien, og butikken var åpen - nå kom det post og ferskvarer fra byen. Landhandelen fortonet seg for oss som en reise tilbake i tid, dette tiltross for at vi  kom fra Dal !
Vi ble vartet opp med rømmegrøt og laks hele sommeren, og innom både her og der på kaffe og vestlandslefse med en lokal krem inni.

Dette var et historisk øyeblikk for Irene og  fetter Gjert !

Ankerdram ombord i strålende sol ! Velkommen tilbake til Herland !

Mine besteforeldre bygde hytte på stedet i 1964 - og vi var der en god del etter dette også, men siste gang i 1969 eller 70 tror vi. Min onkel og tante, og fettere bruker stedet i dag.

Tenk at jeg skulle komme tilbake til Herland etter over 40 år, og i egen båt ! Dette skulle min morfar ha opplevd !

Gjert ble så entusiastisk av været eller var det besøket ? Han hoppet i , 11,8 grader som økte til 12,2 under badet !

Herlandsbygden sett fra Høgenipa



Utsikt nordover mot Kinneklova

Fjera nedenfor hytta - her fant vi mye rart
Gjert holdt vedlike tradisjonen fra Holmen - jordbær og eggelikør !

Hytten



Utsikten fra stuevinduet


Herlandsvatnet

Skulehuset
Emmas hus. Her oppe i Garda lå Emmas hus forsatt. Her bodde oldemor.


Alden sett fra Vilnes

Vilnes Kirke fra 1674

"Vilnes kyrkje på Atløy vart bygd i 1674 og skal vere den vestlegaste trekyrkja i Noreg frå denne tida.På Vilnes har det stått kyrkjer helt siden før 1320. Denne kirken brant ned i 1673, året før nåverande kyrkje vart reist. Vilnes-kyrkja var i tida mellom 1815 og 1903 privateigd av folk i Bulandet, men vart kjøpt tilbake av folket på Atløy i 1903.
Kopi av ein utskoren og måla altarfrontal frå ca. 1250 står på altaret i kyrkja. Originalen er teken vare på i Oldsaksamlinga i Oslo. Det er hevda at ein stor stein på kyrkjegarden skal markere grava til Atle jarl som døydde etter slaget ved Stavenes. Ei anna segn fortel om ein offerlund på Lundeneset sør for kyrkja, der det vart ofra til gudane i førkristen tid.

Tre store steinheller på over to meter er reiste på ende på kyrkjebakken. Det knyter seg trolldomssagn om gode og vonde makter til steinane. "





På leting etter gammel slekt
Veldig interessant å besøke dette stedet og se navnene til alle Herlandsfolket som i min barndom var en del av ferien, og som alle nå ligger her.
(Irene hadde rota litt med kamerainnstillingene her - beklageligvis...kan skje igjen !)
Mye nydelig og frodig vegetasjon på denne tiden



Nattseilas til Moldøyna !



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar