søndag 29. juni 2014

Rørvik - Leka

Rørvik 26 juni
Ombord: Sofie - Per & Irene

Sentralt knutepunkt hvor det er naturlig å stoppe for handling og bunkring. Hurtigruten, både nordgående og sørgående møtes her hver kveld.Vi brukte dagen til å bunkre, mat, diesel og vann og lete etter diverse småting og deler som vi mangler.
Sofie mønstrer på i kveld, kommer m fly fra Oslo via Trondheim. Dette skulle vise seg å bli en nervepirrende reise, pga av forsinkelser fra Oslo ble overgangen til Widerøeflyet spist opp med minus 10 minutter. Men de ventet...så passasjerer til Rørvik, siste avgang fikk komme seg hjem til helga. Sofie var svært lettet, hotellnatt i Tr heim sto ikke på ønskelisten...


NOREG - Senter og museum  for kystkultur
Populært gjensyn mellom Sofie og Lussi


Neste dag, lørdag - skinte solen fra skyfri himmel og gradestokken viste 15 ! Det kjentes som vi var kommet til syden ! Vindstille var det og shorts ble plukket fram. Vi droppet å være turister i Rørvik og satset på det fine været på sjøen. 
Dagens mål var Leka. Med den sagnomsuste Lekamøya.
Leke ble i 2010 kåret til Norges geologiske nationalmonument av DnT og NrK. 
Det finnes en helt unik geologi her. Store deler av øya består av serpentinitt og olivinitt som gir en gulrød farge og en unik flora. Bergartene her befant seg 10-20 km nede i jordas indre og ble dannet for ca 500 millioner år siden.
Leka er et av de få stedene i verden hvor man kan studere jordas indre på nært hold. Et studie fra havbunnen og inn til mantelen. Fenomenet er å finne i California og i Oman bl a og årsaken til at dette finnes på Leka er at øya ble dannet ved den atlantiske fjellkjedefoldningen, under en kollisjon der ble en bit brukket av og havnet på denne siden. Artig synes vi.

Havna på Leka ligger nord på øya, ved Leknes. Fine naturhavner syd på øya også, men siden vi må ha syklene på land valgte vi havna.
Vi bestemte oss for å sykle øya rund, en ca 30 km tur. Sofie skulle trene til maraton og bestemte seg for å løpe, samme runde, mens vi syklet. Imponerende. Det var en kjempefin tur i en helt spesiell natur. Vi burde selvsagt gått lit mer til fots også opp i fjellet for å se nærmere på vegetasjon mm, men dagen trim var vi godt fornøyd med. Det var faktisk ganske kupert.
På Leka fant også det berømte "ørnerovet" sted i 1932, som mange sikkert husker å ha hørt.  Lille Svanhild på 3 år ble funnet oppe i en berghylle og folk som deltok i leteaksjonen var sikre på at det var ørn som hadde brakt henne dit. Andre mente hun selv skulle ha funnet veien opp dit, men det satte letemannskapene i et lys som løgnere. noe det oppstod store uoverenstemmelser rundt. På leka finnes også sjeldne hulemalerier, fra bosetning for 10.000 år siden. Og landets nest største gravhaug som ikke er utgravd.

Sydover mot Rørviklandet


Sofie løp rundt HELE Leka - 24 km !! Ny pers -
mens vi på sykkel hadde problemer med å henge på...Vestover - Vega skimtes i det fjerne. Vi kunne også se de syv søstre nordover.

Godt fornøyd med dagen etappe

Avsluttet med blåskjellsuppe om bord
Sørgående Hurtigrute passer i bukta ved havna - berre lekkert ! 


Godt fornøyd med oppholdet her. Vakkert og interessant ! Verd et besøk. Vi møtte ikke mange - 3 båtturister i havna, en bobil  og noen kuer. Langs hele ruten møtte vi ingen, mens Sofie så et rådyr mange aggressive kuer og en annen syklist (ikke aggressiv)
Obs her skjedde det noe med skriftstørrelsen...men pytt pytt... Nå venter Torghatten  


2 kommentarer:

  1. Hei Irene, Per, Sofie og Lussi. Prøvde med en kommentar via Ipad i går - men den ser ut til å ha forsvunnet i intet. Prøver pc'n nå. Brit, Grete og jeg har kost oss med bloggen i helga. Morsomme tekster og knallbra bilder. Her ville Snoopy ha sagt "first rate". Brit og jeg har begynt å glede oss til vår etappe. Brit har også handla inn sjøsykeplaster - så dette tar vi seriøst. Men som gammel Mjøsseiler håper jeg å klare meg uten. Ønsker dere fine dager videre i flott kystnatur. Hilsen Brit og Gaute.

    SvarSlett
  2. Takk for hilsen. Vi gleder oss til dere kommer ! Plaster er nok bra. men dette kommer bare til å gå bedre og bedre,
    naturen tar pusten av deg, og litt må man ofre... Velkommen om bord, hvor det måtte være.

    SvarSlett