fredag 1. august 2014

Vesterålen del 3

25 - 29 juli

Yttersida av Vesterålen - Anda fyr

Ombord: Brit, Gaute - Irene & Per

Fredag 25, samme dag som Silje og Daniel reiste med nattbussen fra Sortland, ankom Brit og Gaute med flybussen i 13 tida. Det ble felles brunch med nybakte tåsenbrød før en dugelig proviantering for de neste dagene.
Vi hadde enda ikke bestemt oss for neste destinasjon, bortsett fra at vi skulle nordover til Senja og området sør for Senja.
Været var bra, sol, og lettskyet, men noe kaldere temperatur.
Vi hadde nå 9 dager foran oss før vi etter planen måtte returnere til Harstad for å gjøre de nødvendige forberedelsene for å avslutte turen og gjøre båten vinterklar. Og pakke selsagt.
Vi hadde lyst på vestsida av Vesterålen - ut mot havet. Der hadde ingen vært før, med unntak av Gaute som hadde vært i Nyksund.

Proviantering er en øvelse som krever sitt. Når man har mange lyster, litt høye forventniger og IKKE vet hvor man skal,og hvor det er muligheter for neste proviantering. Heller ikke vet hvilket vær som er i vente  - det påvirker nemlig hvitvinsforbruket og ølforbruket. Ikke vet vi  heller vet når og hvor mye fisk og hva slags fisk vi kommer til å få.

Den store kveitemiddagen var imidlertid på ønskelisten. Den skulle tilberedes som Pers bestemor gjorde det, nemlig surret i rømme - rikelig med rømme.
Kveitesluken som Ulrik og Irene hadde mista ble erstattet med en ny jigg, adskillig større enn den forrige og fire beger rømme og nypotet mm ble bunkret i påvente av den største kveita i manns minne....
Dette lovet bra.

Vi satte kurs for Stokmarknes og sundet der, med mål Bø i Vesterålen. Natthavn ble en bukt med navn Snarlig. Vakker sted - vi gikk inn med overettmerker, det var ca 6 m i hele bukta.
Her kom det et par regnskurer og vi spiste fantastiske reker som vi fikk i Sortland.



Bø i Vesterålen - Nykvåg

Nyankomne gjester synes overgangen fra 30 grader på Østlandet til 16 i Vesterålen var litt brå.. men vi to (Per og Irene) holdt fortsatt på kortbuksa...


De nyankomne måtte selvsagt holde tradisjonene vedlike - morgenbad, tiltross for at det NÅ var falt til
15 grader 
Neste morgen besøk I Bø, Vinje - Bygdemuseum mm 

Flott skjærgård utenfor

"Mannen fra havet" - en del av skulpturpark Nordland


"Mannen fra Elverum" - en del av Lykken II parken

Skulptur av Killi Olsen

Nykvåg - Nyksund

Litt grå dag, men vi kom oss opp til Nykvåg, en koselig lite fiskevær, hvor vi ble møtt velkommen av en fiskebåteieer som kom løpende ned på kaia og tilbød oss å ankre utenpå hans båt. Koselig med folk som ser - tenker og viser gjestfrihet på denne måten.
På veg inn mot Nykvåg så vi mange flotte nyker hvor det vrimlet av ulike sjøfuglarter. Vi gikk den indre leia inn. Artig.

I dag fant vi ut det var den rette rødvinskvelden, litt grått og ukoselig ute.
Velkomst-kanapeene som skulle vært servert dagen før, ble forberedt - og det ble marinert svinenakke med gulrotpure, rødvinssaus og ikke minst rimsopp fra Rendalen.

Rimsoppsjefen i aksjon


     Koselige middagforberedelser med mange aktører. Detta blir bra !



Det ble bra !

Nykvåg


Dagen etter - bra vær - tur i området

Nykene sees bedre i klarværet

Flott terreng - vilt og vakkert 

Brit tok turen opp på toppen, alene - vi ande tusla rundt ....


Havørn så vi flere av i dette området - her på andre sida av toppen - Brit på veg ned skaret....

På veg nordover - utfor Skogsøya

Skogsøya - Leirskolestedet til Vidar



Nyksund

Nå når valget falt på utsida av Vesterålen og vi viste at Stø, nord-spissen var et åpenbart passeringspunkt, fant vi tidspunktet for å ringe til vår gode gamle speidervenn, nabo, skolekamerat og tur-kamerat Vidar Carlsen.
Han bor i Strengelvåg sammen  med sin Rigmor og sine 250 - 300 villsauer.
Neida, dette var jo ikke sant, for de sauene er plassert ut i fjellet og i fjæra på mange ulike plasser. Vi så faktisk noen av dem.
At Lykken II var i farvannet - ble meddelt Vidar pr tlf i løpet av søndagen og det var nok en stor overraskelese at både Irene og Brit svima rundt i en seilbåt i "hans revir" - Vidar er nemlig oppsynsmann for fylkesmannen i Nordland, sauebonde og driver leirskole på Skogsøya. Han holder oppsyn med naturreservatene, fiskeri mm.
Vi hadde planer om å stikke innom Nyksund - men det vi ikke hadde rukket å få med oss, selv om vi visste det, var at det i  Nyksund var et "oppvåknende sted" - etablert hele tre spisesteder, noen av dem av Vesterålens beste, tiltross for at det var et nedlagt fiskevær, med et noe brokete og shabby chic stil . Vi opplevde det som et hummer og canary sted, hvor man kunne få et fantastisk måltid, utrolig bra. Stor gjestfrihet og god service ! Mye under utvikling på dette stedet, kunst kultur, matkultur....- vi  myste litt på de lokale som myste like mye på oss.
Vidar og Rigmor hadde faktisk planlagt å spise her akkurat denne kvelden , med sin eldstedatter Camilla som var kommet på sommerbesøk fra Tromsø.
 Her møttes vi - kjempegøy ! !




Nydelig mat og god service på Gjestehuset

Gjensyn etter mange år - 

I og med at ankringsforholdene ikke var helt tilrettelagt for båtturister hadde vi ikke lyst til å bli over natta - men gikk  de siste milene opp til Stø og ankret der. Flott og hyggelig kveld.



Stø - Anda
Morgenmøte på Stø  med planlegging av dagens "ønskeliste" - 

Gullgutta på Stø

Vidar tok seg tid i en travel arbeids hverdag til å møte oss og være med på "guided tour"  rundt Anda fyr.
Anda, som mange andre holmer er fredet inntil 31 juli. Vidar er i kraft av oppsynsmann svært godt kjent med alle fuglene der ute.
Anda er "hjem " for flere tusentalls fugler av flere arter. Særlig lundefugl har et stort hekkeområde her.Det hekker også krykkje. alker, toppskarv, svartbak, gråmåke og  teist her.

Fyrhistorisk er Anda det sist bemannede fyret i Norge.
Anda ble naturreservat i 2002.



Fuglene opplevdes som en "sverm" - kjempeflott å se !




Veldig stor opplevelse for oss - og interessant å høre Vidar fortelle.....

En stor kobbe på et skjær

Hyggelig gjensyn med Vidar i hans "rette miljø"

Tusen takk for en flott dag !

Vi setter kursen mot Risøyhavn på Andøya - Vi har seilvind !  Endelig  flott bør ! Senja hear we come !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar