torsdag 26. juni 2014

Hitra

23 og 24 juni

Sæbuøyan - Hitra

Sør-vest på Hitra var det et flott landskap med et mylder av holmer og skjær, her var det bare å stikke seg inn fra storhavet. Det gynga godt der ute i 10 ms og litt stor sjø som hadde bygd seg opp. Det er så deilig med den kontrasten som oppstår i det man tørner inn i et sånt "hull" - og det var det mange av her. Dagens etappe var kun 28 nm, men vi hadde uansett ikke tenkt oss lange distanser nå. Nå var tiden kommet for at B menneskene skulle få tilbakefall.
Syn det ikke var mer varme i været. Vi la oss et sted som heter: Sæbuøyna. Vi hadde pekt oss ut handelssedet Hopsjøbrygga for neste dag, med håp om at det var et godt utgangspunkt for å sykle. 
I bukta her var det perfekt å sette krabbeteine. Vi var jo tross alt komet til Hitra - Norges krabbe-eldorado. Men ei, tålmodigheten strakk ikke til når det gjaldt fiskeinteressen.
Det ble en kald og regnfull kveld, så innehygge ble prioritert tiltross for fine utflukstmuligheter. Loffbaking og kyllingwok.

KOB - katt-over-bord !


Neste morgen skinte sola og det var kaffe på dekk. Skipskatten ble satt ut på en passende  holme for egen luftetur. På returen med "Lykkeliten" (jolla)  hoppet hun regelrett for egen vilje ut i sjøen og svømte mot seilbåten. Det var selvsagt umulig å komme ombord da vi ikke hadde badestigen ute (merkelig nok ettersom det var 9,2 grader i sjøen - men vi hadde altså ikke kommet til morgenbadet enda). Etter to runder rundt båten - i bra tempo ba hun om hjelp til å komme ombord - og takket ja til å bruke klatrenettet som Irene hengte ut. Den stolte pelsdotten var en smule redusert, men muligens en lærdom rikere.


Hopsjøbrygga -Hitra


Opp hit var det kun en 17 nm. På vegen vrimlet det av tyske fisketurister som prøvde lykken.
Her på Hopsjøbrygga var det ingen trengsel i havnen, hele stedet så øde ut, men viste seg å være fullt levende. 
Her var det gamle handelsstedet åpent og sjarmerende trønderjenter i skaut og skjørt hadde sommerjobb og kunne fortelle både det ene og andre. En godt innpakket østeuropeer snekret på en scene hvor Åge Aleksandersen skulle spille senere i sommer. Her var det fæst og dans på onsdagene og lørdaggan. 

Handelsstedet Hosjøbrygga var et av Trøndelagskystens største handelssteder på 17 og 1800 tallet. Familien Parelius regjerte her i 250 år som handelsmenn og proprietærer. (Betegnelse på landeiendommer som var i størrelse mindre enn et gods, men større enn en bondegård. Det hørte til 10 husmannsplasser, 4 kirker og 2 fiskevær. Det gamle pakkhuset var omgort til et hyggelig spisested.


Her kan den modige arrangere "vennefreie"i framtida. Stedet anbefales !
Vi fikk oss en kjempefin sykkelrunde opp i høyden på Hitra og fikk snust inn både myrlukt og kulukt.
Hitra har nordeuropas største hjorte-stamme og det er en stor næring her i tillegg til fisk og skalldyr.
Men desverre så vi ikke noen hjort den dagen - annet enn den vi fikk servert på tallerkenen senere på kvelden, men det var også god..


Vellykket sykketur og velfortjent halvliter.

Grilla handplukka kamsjell og lokal hjort til middag !
Men Hitrakrabban - kor blei dem a da !
Servitrisen, ei ung jente fra stedet delte villig ut telefonnummer til karan som sku skaff krabba te oss, men det lyktes ikke. Her sender de alle krabbene ut i verden.....
Bedre lykke neste gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar