mandag 21. juli 2014

Lofoten

17 - 18 juli

Ombord: Ulrik, - Per og Irene 


De to siste dagene ble det endelig  litt seilvind. Vi seilte fra naturhavn opp til Tranøy - og videre over fjorden fra Tranøy til Løddingen. Astri ble hentet av tante i Løddingen på kvelden.
Hadde ikke før vinket til henne før det mulig meldte skybruddet brakte løs. Nå kom de 15 mm på en time.
De kom mens Per og Lussi var på tur og Urlik og Irene "somlet " med å få opp cockpit-teltet. Resultat en del vått....sko mm.
Løddingen hadde ikke mye å by på - annet enn en spinkel flytebrygge - som vaiet i takt med hver fergeankomst/avgang...
Vi hadde opprinnelig et håp om en nattseilas utover Vestfjorden denne kvelden/natta. Men ingen vind, regn og et temperaturfall på nesten 10 grader gjorde at dette ble vår "første innekveld" på flere uker, og vi ble over natta.

Første regnværskveld 


 Skrova

Været er tilbake og vi setter kurs mot Svolvær. Enten vi vil eller ikke MÅ vi innom Svolvær. Det eneste stedet FØR Tromsø hvor vi kan fylle gassflasker.
Vi velger å gå til Skrova. Den lille Øya som ligger i Vestfjorden rett utenfor Svolvør. Molla, LilleMolla og Skrova (den eneste med fastboende) . Skrova har ca 200 fastboende, hvalmottak og er et av landets største på dette.
Vi leser om en restaurant Zaccarisbryggen - og prøver å ringe dit...hvor lenge har de servering ? - er det mulig å reservere et bord eller er det nødvendig..?
" - hvor har jeg kommet nå ? -
"Ka leita du etetr ?"
- Er det Zaccaias - restaurant -?
-"Den for i fjor.."
Irene: -Er det noen andre spisesteder på Skrova nå ?
" Det kvite huset - rett inn  - innafør moloen.."
"Kan man spise der ? - Hva slags mat serverer de ?
_" det e det vi har her - førr å si det sånn...
du kan få nummeret a mæ "





Det viste seg å være dette som var det
hvite huset - " det vi har førr å si det sånn"
Det var det gamle Åsjordbruket som var kjøpt av Hugo Åsjord med kone. Hugo er kunstner og sammen med sin kone har de dette året stått på for å skape en liten kulturinstitusjon på Skrova. Mat, bar, musikk, kunstutstilling - planer om overnattingsplasser og planer om gjestebrygge. De hadde akkurat åpnet og det luktet nymalt overalt. Inne i det gamle hva det nå var, pakkhuset eller salteriet var det hengt opp malerier. Skikkelig fint. Og for en beliggenhet !
Vi fikk servert en nydelig grillet hvalbiff og kalde øl, traff en hyggelig gjeng med "ribb-turister" og fikk servert litt historie. Vi ønsker Hugo med frue lykke til med alle planene og driften.

Skrova har ca 200 fastboende.  Skrova ligger midt i smørøyet for hvalfiske og lofotfisket og mer enn 250 trailere med fisk og hval forlater Skrova hvert år.
Fotobrygga er bygget opp som en liten kulturinstitusjon i seg selv, og det avholdet store fotoutstillinger og kurs og mange verdenskjente fotografer har hatt utstilling på øya.
Et artig lite samfunn som i sin enkelthet har alt.


Bra servering i enkle men sjarmerende omgivelser.


Åsjordbruket
Lavvann - rimelig bratt......

Det hvite er salt, - ikke snø !!


Mange kreative sjeler på Skrova - for å fange turistenes interesse

Skoleungdom selger Boknafisk til inntekt for skoletur


Svolvær

Vi måtte innom Svolvær da det er et av de få steder vi får tanket gass til en svensk båt med 6 kg beholder. Havna var smekkfull, da det var musikkfestival i byen denne helga.
Vi fikk ligge på brygga til hotellet en kort stund. 
Ulrik var innom polet for å sjekke om de nysloppne varene fra mikrobryggeriet var "sluppet" og kommet i handel. Det var de ! Jeg får ikke lov til å skrive fra hvilket bryggeri, da han kan bli hekta for brudd på markedsføringsloven....
Det var sinnsykt med turister i byen....vi fikk overdose etetr 30 minutter. På gasstasjonen sloss vi med bobilturister fra alle verdenshjørner og fikk tilslutt fylt våre 6 kg.



Late seilaser hvor autopiloten tar ansvar og vi leser og quizer underveis...

Lussi er alltid på plass på rekka når det fiskes....


 PÅ vegen ut til Henningsvær fiska vi. Og til vår store overraskelse mista vi den nye fantastiske Kveitesluken på mystisk vis. Lina var bare revet av....


Henningsvær


Ankerdram utenfor Fiskekroken restaurant







I Henningsvær var det også vannvittig mye turister. Ikke rart. Men båtturister er det ikke så mye av. Ikke vanskelig å finne plass. Vi besøkte Galleri Lofoten, Klatrebaren og Fiskekroken - hvor vi spiste godt.
Hvalkjøtt, boknafisk, fiskesuppe, reinsdyr....namenam..
Per mener imidertid at fiskesuppa som tidligere var verdens beste ikke er det det lenger.
Irene tar derfor utfordringen med å prøve seg på å  servere Lykkens beste fiskesuppe før Ulrik skal dra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar