fredag 25. juli 2014

Vesterålen del 1

Fra Henningsvær til Raftsundet
Brottøya

19 juli
Ombord: Ulrik, Per, Irene 


På veg fra Henningsvær hadde vi flere badestopp. 18,2 !

Utsnitt fra det harde livet til sjøs...., Lofotfjell, blått hav, badehandklær på rekka og en kald øl....

Tiltross for det usedvanlige varme været - ligger snøen ganske langt ned enkelte steder..

En av de mange idylliske eiendommen på veg opp gjennom 

Lunchstopp med reker kjøpt i Henningsvær, Lussi og Ulrik på Jolletur.
Fruen fra havet ! Herlig


Utslått etter Holmetur i stekende sol.....

Trollfjorden -  Raftsundet

Vi hadde god tid oppover, - vi hadde regnet ut i forhold til tidevann og strøm i Raftsundet. Vi skulle ha medstrøm fra ca 17.00. Her går strømmen opptil 6 knop på det meste, og det er i meste laget for å gå i mot.

Etter at vi passerte Solvær valgt vi å gå opp det trange Øyhellsund, i dtedet for å gå i mellom Skrova og Molla. En spennende seværdig og adskillig kortere passage. Her er det trangt, kun 3 meter på det dypeste og stri strøm her også. Flere småbåter var på veg inn der, så selv om vi ikke hadde sjekket dette i losen, tok vi sjansen og fulgt på.  Mye flotte idyller her inne. Vi hadde rekelunch og badestopp rett etter tranga, og pus fikk gå på Holmetur i mens, alene. Det viste seg å bli vanskelig å finne henne igjen. Hun peste og strevde med varmen. og hadde lagt seg inni en hule. Heldigvis fant fikk Ulrik se snurten av henne og vi fikk henne greit ombord i jolla.

Før man begynner på selve Raftsundet går Trollfjorden inn. Den er ikke så lang, og akkurat i dag var det ingen andre enn oss her inne, bortsett fra en liten båt på veg ut.
Fargen på vannet her inne er helt mørk turkis og fjellveggene på enkelte partier inne litt om det man ser i grotter i sydeuropa.
Vi har  dessverre  vært litt på latsida i det siste hva tur - topper- eller sykkeltur angår. Har sammenheng med det fine været, og gjester ombord. Litt av og på og logistikk med rutevalg ect. Inne i Trollfjorden er det en liten flytebrygge og det er flere ruter som går ut herfra, bla annet opp til Nordland Turistforeningshytte som ligger på ca 500 m inne i Trolltindene. Vi vurderte at det ikke ble tid til å prioritere det denne ettermiddagen heller desverre. 

Åpningen til Trollfjorden skimtes


Inne i Trollfjorden - Litt grotteaktig på enkelte steder.
Imponerende at Hurtigruta tar turen innom herStrømmen i Raftsundet. Vi fikk ca 4 knop med..Møysalen  - kåret til norges flotteste  fjelltur..
Vi har vært der i 2007 og 2013. Silje og Daniel har meldt seg på i år også ...

Telefon hjem til mamma - Nå er LYKKEN  kommet til Kaljorda ! Vi ser Møysalen !


Ulrik var blitt lovet "verdens beste fiskesuppe" - som sitt siste måltid.  Han skulle reise med "Lofotekspressen" - stopp Hanøy - like nord for Raftsundet. Vi planla å ankomme der, med godt utgangspunkt for bussen søndag morgen. 
Vi tok sikte på naturhavn på Brottøya - som ligger lige nord for Raftsundet, med utsikt til Møysalen og det hele.
Dette er øya til Bjørn , Irenes gode gamle studievenn og kollega. Han holder til der på sommerhytta si.
Planen var å avlegge han et besøk etter at Ulrik var kommet på bussen, men siden vi ankret opp i bukta på Brottøya -  ble han sporen-streks invitert på ankerdram denne kvelden ! -med påfølgende fiskesuppe.


Det ble en hyggelig kveld , med mye prat og godt drikke...


Lykkens favorittfiskesuppe ----forberedt gjennom hele dagen opp igjennom og mellom slaga..

God stemning ombord 

20 juli 

Vi fikk Ulrik av gårde med Lofotekspressen søndag morgen. Hardt å stå opp 9. Irene fulgte han opp til vegkrysset på E 10. Her kommer bussen på ruten Å - Narvik som går innom Evenes. Den bruker mange timer på ruten og går en gang daglig. Det er ørten potensielle stoppesteder ramset opp. Vi så bussen lenge før den kom, men den raste forbi busslommen, og etter intens veiving og roping fra oss...bråstoppet lenger framme med en hale av bobiler i kø bak. 
Irenes stalltips var at sjåføren hadde kommet til å si noe sånt som "det bruk ikke å stå noe der...."
Og dette kunne Ulrik senere bekrefte....."æ har aldri tatt på noen passasjera der...før" var nettopp hva damen hadde utrykt. Så da vet man det. Neste gang - stå midt i veien og se vill og gal ut.

Etter litt slaraffenliv for å ta igjen for gårsdagens aften - flytta vi Lykken - og tok vi jolla inn i bukta til Bjørn. Vi spistehvalkjøtt-carpatio og drakk hvitvin. Fantastisk flott tomt med utsikt til Møysalen og  i bakkant glimt av baksida av Lofotveggen.

Utsikt fra terrassen hos Bjørn
God mat og drikke og skitprat og sakligprat..

Bjørn demonstrerer bueskytting for Per


Fottur Brottøya rundt

Bukta vi ankret opp i - "nabobukta" - ikke verst der heller....

Sørsida mot Lofotveggens bakside

Bjørn viser fra det "lokale velhuset"

Her samles fastboende (som er fire husstander) og feriefolk til hyggelig sosialt samvær

Det var en usedvanlig stille og fin kveld, vi dro ut med båten etter rundturen og besøkte øya Vedøya hvor det er en havkirkegård fra gammelt av, og som fortsatt er i bruk.

Høy brygge !

Vedøya


Kirkegården ga et solid inntrykk- her har naturen overtatt - sammen med flittige pårørende

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar